Saturday, July 30, 2011

Ramadhan Orang Beriman

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang
Karya Asli : SaBaHaNmUsLiMRamadhan Orang Beriman

"Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa" (QS Al-Baqarah, 2:183)

Target bagi orang-orang yang beriman dalam melaksanakn kewajipan berpuasa tidak lain adalah agar tergolong dalam orang-orang yang bertakwa. Ini adalah indikasi Ramadhan orang beriman. Mari kita meletakkan target dari sekarang untuk mencapai perkara ini. Semoga diberi peluang oleh Allah untuk disampaikan dan dipanjangkan usia untuk memanfaatkan seoptimumnya ganjaran-ganjaran yang menggiurkan di bulan mulia nanti, Ramadhan. Janganlah kita tergolong dalam umat Islam yang tidak merasa apa-apa atau memandang ringan untuk menyambut ketibaan Ramadhan. Jika semangat belum membuak-buak menghadapi Ramadhan, maka carilah pemetik semangat yang mampu menyedarkan kita sehingga bukan hanya menyala semangat menghadapi Ramadhan, bahkan membara semangat kita untuk melaluinya.

Beberapa hari yang memisahkan kita dengan bulan Ramadhan yang mulia perlu kita sedari lalu pacu kesedaran kita untuk lakukan persiapan-persiapan samada dalam bentuk persiapan hati, momentum ibadah, tubuh badan, harta untuk diinfakkan serta ilmu-ilmu kefahaman puasa dan dalil-dalil ganjaran puasa pembakar semangat. Ayuh kita mulakan dengan niat dan tekad yang ikhlas dari sekarang dengan penuh keimanan serta pengharapan agar Ramadhan kali ini  mampu menjadi penghapus dosa-dosa yang lalu, serta penaik tingkatan bagi amalan-amalan mendatang.

Dari Abu Hurairah r.a. bahwasanya Nabi s.a.w. bersabda: "Barangsiapa yang berpuasa Ramadhan karena didorong oleh keimanan dan mengharapkan keredhaan Allah, maka diampunkan bagi dosa-dosanya yang terdahulu."(Muttafaq 'alaih)

Bulan Ramadhan penuh kemuliaan. Mari dengan sungguh-sungguh kita tanyakan pada diri kita, Adakah kita bersedia sebenar-benarnya untuknya? Adakah hati dan iman kita dah diusahakan dalam kondisi terbaik bagi menghadapinya? atau kita tidak terlintas langsung untuk memanfaatkan Ramadhan sebagai bulan untuk dijadikan titik tolak perubahan kehidupan kita bagi menebus kehidupan kita yang jauh dari Allah? Ramadhan inilah madrasah bagi kita menanam kembali benih-benih keimanan untuk ia hidup subur selepas melalui madrasah Ramadhan kali ini kerana awal buah manis keimanan adalah pohon keimanan, dan awal kekuatan pohon keimanan adalah benih keimanan. Ayuh kita manfaatkan peluang beramal yang terbentang luas dengan pintu syurga dibuka seluasnya dan pintu neraka ditutup serapatnya serta syaitan-syaitan yang kuat diikat dari mengganggu kita.

Dari Abu Hurairah r.a. pula bahwasanya Rasulullah s.a.w. bersabda:"Apabila bulan Ramadhan telah datang, maka dibukalah pintu-pintu syurga, ditutuplah pintu-pintu neraka dan diikatlah semua syaitan." (Muttafaq 'alaih)

Jangan Hanya Lapar Dahaga

Dari Abu Hurairah r.a., katanya: "Rasulullah s.a.w. bersabda:"Apabila pada hari seseorang di antara engkau semua itu berpuasa, maka janganlah ia bercakap-cakap yang kotor dan jangan pula bertengkar. Apabila ia dimaki-maki oleh seseorang atau dilawan bermusuhan, maka hendaklah ia berkata: "Sesungguhnya saya sedang berpuasa." (Muttafaq 'alaih)

Puasa melatih kita menjadi pribadi yang baik. Namun..

Dari Abu Hurairah r.a. pula, katanya: "Nabi s.a.w. bersabda:
"Barangsiapa yang tidak meninggalkan kata-kata dusta dan tidak pula meninggalkan berkelakuan dengan dasar dusta, maka tidak ada keperluannya bagi Allah dalam ia meninggalkan makan dan minumnya." Maksudnya: Di waktu berpuasa itu hendaknya meninggalkan hal-hal di atas, agar berpahala puasanya tadi. (Riwayat Bukhari)

Berkata baik atau diam kerana diam adalah suatu hikmah, tetapi sedikit sekali pelakunya. Jangan sampai kita hanya mendapat lapar dan dahaga dari puasa yang kita lakukan. Usahakan semampunya mendapat markah yang tinggi dalam puasa kita. Persiapkan diri kita dengan ilmu-ilmu yang mampu menambah lagi aroma puasa yang bakal mewangi dalam bulan mulia. Hadirkan diri dan hati untuk solat berjemaah, langkahkan kaki ke majlis-majlis ilmu, hidupkan kumpulan-kumpulan tadarus al-Quran, sampaikan nasihat-nasihat kepada sesama saudara, jaga pandangan dan perlakuan, jaga kesihatan sebaik mungkin untuk berikan ibadat yang berkualiti dan sentiasa memohon keampunan kepada Allah dan sesama kita. Apakah diharapkan hujan tanpa awan? Oraklah langkah perubahan dalam peluang Ramadhan kali ini, kerana boleh jadi ini merupakan Ramadhan terakhir buat diri kita. Tanamkanlah niat dan doa agar kita diberkati dalam bulan rejab dan sya'ban, dan yang paling utama, disampaikan ke dalam bulan suci Ramadhan. Ramadhan umpana aiskrim, nikmatilah ia sebelum cair. Kita mesti pastikan Ramadhan kali ini adalah milik kita kerana kita belum pasti adakah Ramadhan hadapan kita masih diberi peluang melaluinya.

Dari Abu Said r.a., katanya: "Rasulullah s.a.w. bersabda: "Tiada seorang hambapun yang berpuasa sehari dengan niat fi-sabilillah - yakni semtata-mata menuju kepada ketaatan kepada Allah, melainkan Allah akan menjauhkan wajahnya - yakni dirinya -kerana puasanya tadi, sejauh perjalanan tujuh puluh tahun dari neraka." (Muttafaq 'alaih)Mari hidupkan Ramadhan dengan tadarus dan tadabbur (menghayati) al-Quran. Perbanyakkan membaca tidak kira waktu. Aplikasi al-Quran di telefon bimbit manfaatkan. Quran poket usahakan dibawa. Mulakan menjinakkan hati membacanya sebelum tibanya Ramadhan sebagai langkah menyediakan suluh sebelum tibanya malam kerana..

"Bulan Ramadhan, bulan yang di dalamnya diturunkan (permulaan) Al Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeza (antara yang hak dan yang bathil)..." (QS Al-Baqarah, 2:185)

Persediaan kita menghadapi Ramadhan harus bermula dari sekarang, biasakan diri bangun menghidupkan malam dengan solat-solat malam kita, biasakan bangun awal bagi sahur yang ada berkahnya kelak, bahkan Rasulullah pernah bersabda:

Dari 'Amr bin al-'Ash r.a. bahwasanya Rasulullah s.a.w.
bersabda:"Pemisahan - yakni perbezaan - antara puasa kita dengan puasanya kaum ahlul kitab -yakni kaum Yahudi dan Nasrani - itu ialah adanya makan sahur." (Riwayat Muslim)

Bangunlah untuk bersahur dan tahajjud ikhlas kerana Allah. Manfaatkan Ramadhan bertaubat atas dosa dan maksiat yang pernah dilakukan. Latihan bulan Ramadhan yang menghasilkan orang-orang yang bertakwa, beriman, bersabar dan banyak lagi buah dari bulan mulia ini.

Jangan Ulangi Kesilapan Lalu

Seseorang yang melakukan kesalahan dan tidak membetulkannya telah melakukan satu kesalahan lagi. Jangan ulangi kesalahan dahulu. Saya percaya, esok sudah tidak boleh mengubah apa yang berlaku hari ini, tetapi hari ini masih boleh mengubah apa yang akan terjadi pada hari esok. Kita sentiasa muda untuk melakukan dosa tetapi tidak pernah tua untuk bertaubat. Mari warnai diri, keluarga, masyarakat dan negara dengan warna Islam dan Iman. Semarakkan semangat dan ruh Ramadhan bermula dari sekarang. Semoga perkongisian dan peringatan ini kita bersama manfaatkan dan menggantungkan azam dan semangat setinggi bintang di langit dan yang pasti kita rendahkan hati kita serendah mutiara di lautan dihadapan Allah Robbul 'Izzati. Wallahu'alam.


Tingkatkanlah kuantiti dan kualiti ibadah di bulan Ramadhan dan bulan-bulan seterusnya.

2 comments:

Nazihah@Jiha said...

Ahlan wa sahlan marhaban ya ramadhan~`

selamat menyambut Ramadhan al-Mubarak buat akh dan keluarga tersayang ^_^

Fakhrullah Bin Mawardi said...

Nazihah -> insyaAllah..syukran ya..slmt menjalani ibadat di bulan Ramadhan juga..