Friday, September 30, 2011

Program Jelajah Borneo 2

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang
Karya Asli : SaBaHaNmUsLiM
Buanglah Bahan Menunda


Berimanlah dimana sahaja kita berada, bertakwalah dimana sahaja kita berada dan berdakwahlah dimana sahaja kita berada. Inilah prinsip yang perlu bersama kita usahakan untuk dilaksanakan sebagai tanda kita ingin terus menerus mencintai Allah dan ingin terus menyumbang kepada agama Allah dalam segenap kondisi tidak kira bila, dimana dan ketika. Paling utama perlu sentiasa amalan-amalan tersebut kita saluti dengan penuh keikhlasan untuk Allah semata. Jangan hanya menjaga keimanan ketika berada dalam pantauan murobbi/murobbiah/naqib/naqibah dan jangan pula hanya ingin berdakwah ketika berada di lingkungan para pendakwah sahaja. InsyaAllah.

Peluang yang diberikan perlu sentiasa kita manfaatkan, dan jangan sekali-kali melepaskan peluang yang diberikan terutama bagi insan yang biasa meletakkan bahan menunda dalam resepi beribadah. Ayuh kita pastikan, bahan menunda jangan sekali-kali kita tarok (letak dalam bahasa sabah) dalam resepi beribadah. Jangan menunda ketika mata dibukakan pada waktu tahajjud, jangan berdalih ketika al-Quran dilihat di hadapan mata, jangan tangguh ketika waktu dhuha sudah bersinar dan jangan beralasan ketika peluang berdakwah Allah berikan.

Seterusnya, saya memohon maaf di atas kelemahan blog SaBaHaNmUsLiM baru-baru ini untuk mengupdate isi di blog ini. Saya masih dalam proses belajar untuk membahagikan masa di atas semua amanah yang Allah berikan. Mohon doa dari semua agar bukan hanya saya, tapi kita semua mampu senantiasa membahagikan waktu kepada semua amanah yang diberikan terutama amanah kepada Allah dan Rasul-Nya.

Rezeki Dakwah @ Sabah


Alhamdulillah, bersyukur kepada Allah memberikan saya keizininan untuk membantu dan berkhidmat kepada warga sabah terutama kepada keluarga, masyarakat dan generasi muda khususnya. Jika cuti dahulu juga diberi kesempatan (rujuk -> Program Jelajah Borneo 1)Berbekalkan waktu cuti yang tidak sampai 2 minggu sebelum saya memulakan internship/practical di awal bulan october. Saya hanya mampu menyumbang beberapa waktu yang saya bahagikan untuk keluarga dan dakwah. Semoga Allah sentiasa menerima amalan kita semua dan sentiasa membantu kita beramal dengan selaput keikhlasan. InsyaAllah beberapa program yang sempat saya adakan: p/s : maaf saya hanya menggunakan handphone untuk mengambil gambar-gambar di bawah.

Program : Seminar Kepimpinan “Siswa Siswi Sinergi”
Waktu : 8.00AM – 2.30PM [24 September 2011]
Tempat : Politeknik Kota Kinabalu, Sabah.

Program : Forum Kepimpinan “Lead Yourself Before Lead The Others”

Waktu : 2.45PM – 4.15PM [24 September 2011]

Tempat : Politeknik Kota Kinabalu, Sabah.
Program : Ceramah Motivasi PMR “Saya Yakin Berjaya!”
Waktu : 9.30AM – 11.00AM [25 September 2011]
Tempat : SMKA Tun Datu Mustapha
Program : Ceramah Motivasi PMR “Saya Yakin Berjaya!”
Waktu : 10.45AM – 12.15PM [26 September 2011]
Tempat : MRSM Kota Kinabalu, Sabah.
Program : Ceramah Motivasi SPM “al-Quran Sumber Motivasi”
Waktu : 8.00PM – 10.00PM [28 September 2011]
Tempat : SMKA Tun Datu Mustapha, Sabah.

P/S : Boleh saksikan laporan penuh di website Synergy Media Sdn. Bhd.

Sekalung Penghargaan
Saya mengambil kesempatan ini (walaupun blog sendiri..^.^..) untuk mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua yang terlibat secara langsung mahupun tidak langsung dalam menjayakan program-program di atas. Kepada semua peserta samada muslim mahupun non-muslim, anda telah memberikan kerjasama yang sangat baik. Kepada semua fasilitator yang sudi melancarkan program-program juga semestinya tidak saya lupakan. Jazakumullahu Khoiron Katsira..InsyaAllah..Semoga Allah sentiasa meletakkan kita dalam wilayah para pendakwah yang ikhlas berjuang untuk-Nya. Ayuh, Dakwah Tiada Henti!

No comments: