Friday, April 9, 2010

Karat-Karat Jahiliyyah Dalam Generasi Muda

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang
Karya Asli : SaBaHaNmUsLiMAssalamu’alaikum w.b.t kepada ikhwah(saudara) wa akhawat(saudari) Rahimakumullah InsyaAllah. Segala puji bagi Allah S.W.T, Tuhan Semesta Alam yang mentadbir kerajaan langit dan bumi. Marilah kita menyampaikan rasa syukur kita kepada Allah Al-Hayyu yang masih memberikan kita nikmat kehidupan yang sering kali kita alpa mengenainya. Nikmat yang membolehkan kita masih diberi peluang menyediakan bekalan yang pasti berguna di dunia bahkan lebih bermanfaat di akhirat kelak. Selawat dan salam kita panjatkan kepada junjungan mulia, pesuruh dan kekasih Allah, baginda Muhammad Bin Abdullah s.a.w yang menyebarkan tarbiyyah kepada seluruh umatnya. Pentarbiyyahan dari keluarga terdekat, sahabat wa sahabiah dan akhirnya nikmat tarbiyyah sampai kepada generasi kita. Generasi sahabat wa sahabiah yang mengikuti Rasulullah dalam semua kondisi (QS 33:21) turut meneruskan pentarbiyyahan kepada para generasi tabi’in, para tabi’in turut mengikuti Baginda mentarbiyyah tabi’ tabi’in dan seterusnya proses pentarbiyyahan diteruskan sehinggakan nikmat Iman dan Islam mampu disampaikan dan dirasakan oleh kita semua. Syukur Alhamdulillah.

Ikhwah wa Akhawat yang dipilih Allah, satu perkongsian untuk tatapan bersama ingin ana bawakan pada artikel kali ini. Mohon maaf atas waktu yang agak lama untuk ana menyambung dakwah melalui pena atas kesibukan yang menimpa diri yang lemah dan hina ini namun ana usahakan juga menyampaikan kendatipun kesibukan yang pasti kita semua hadapinya.  InsyaAllah perkongsian kali ini bermanfaat buat kita semua untuk muhasabah dan koreksi diri kita dalam rangka menjadi hamba Allah yang lebih berkualiti dihadapanNya.

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan statistik anak luar nikah yang berdaftar yang dikeluarkan yang meletakkan hitungan sebanyak 17,303 anak luar nikah pada tahun 2009. Bersamaan dengan 47 anak luar nikah yang didaftarkan pada setiap hari, dan bersamaan lebih kurang 2 anak luar nikah setiap 1 jam. Sekali lagi, itu hanya bilangan yang didaftarkan dan tidak termasuk bayi yang dibuang, dibakar, ditanam, diflush, dibunuh dan lain-lain lain kekejaman yang dilakukan tanpa pengetahuan manusia namun satu benda yang pasti, ingatlah Allah Al-‘Alim Yang Maha Mengetahui dan Allah Al-Bashir Yang Maha Melihat akan segala perbuatan terkutuk yang dikau lakukan. Kita doakan hidayah diturunkan kepada mereka yang telah jauh tersimpang di jalan yang menyesatkan dan merupakan tugas kita untuk mengasihani dan mentarbiyyah mereka agar kembali kepada jalan yang diredhai Allah sebelum waktu kita di dunia melabuhkan tirainya.

Ikhwah wa Akhawat yang dikasihi Allah, terlalu banyak kerosakan pada umat kita dewasa ini yang ana yakin antum sendiri tahu dimana level kejahiliyyahan yang semakin menebal dalam diri terutama bagi generasi muda yang merupakan penentu kekuatan sesuatu ummah. Kejahilyyahan pada hari ini bukan hanya setakat karat-karat yang melekat bahkan akar jahiliyyah yang lebih dahsyat yang makin tertanam hatta lebih teruk dari masyarakat Jahiliyyah zaman dahulu. Jika dahulu menanam anak perempuan, hari ini bahkan menanam ibu dan bapa kepada anak perempuan. Kekejaman, pembunuhan, kemaksiatan dan pelbagai lagi onak kebatilan yang makin menjalar dalam diri masyarakat. insyaAllah dalam perkongsian kali ini kita telusuri beberapa sifat atau karat jahiliyyah mengikut kaca mata al-quran dan hadith. Moga kita mampu menghakis karat-karat tersebut agar tidak terus mencengkam kita ke lembah kedurhakaan kepada Yang Maha Pencipta.

1. Jahilin melanggar perintah Allah
Ikhwah wa akhawat yang dikasihi, Jahilin atau orang-orang jahiliyyah adalah mereka yang melanggar perintah Allah S.W.T seperti suatu kisah yang dirakamkan dalam al-quran pada zaman Nabi Musa a.s ketika menyuruh kaumnya untuk menta’ati perintah Allah agar mereka menyembelih korban berupa sapi betina. Namun mari kita lihat apa tanggapan kaumnya terhadap Musa,

“Mereka berkata, apakah engkau mengejek kami hai Musa. Musa menjawab, aku berlindung dari orang-orang yang bodoh(Jahilin).” (QS 2:67)

Lantas dengan mudah, dapat kita lihat salah satu perangai ‘kaum jahiliyyah’ yang mana mereka tidak menta’ati perintah Allah. Mungkin kita lihat dan hina kaum Nabi Musa yang melanggar perintah Allah, tapi bagaiman dengan diri kita yang telah banyak melanggar perintah Allah tatkala diperintahkan pelbagai perkara untuk kebaikan kita semua. Hukum-hukum Allah yang sering kita langgar dan memperjuangkan hukum jahiiyyah seperti dalam firmanNya,

 “Apakah hukum Jahiliyyah yang mereka kehendaki, dan (hukum) siapakah yang lebih baik daripada (hukum) Allah bagi orang-orang yang yakin?”(QS 5 : 50)

Ikhwah wa akhawat sekalian, mari kita renungkan perintah Allah yang terlalu banyak kita ingkari. Dahlah mengingkari banyak perintah dariNya, namun masih terus menuntut hak-hak kepada Allah sedangkan hak Allah kita tidak penuhi. Sering memohon dan merugut itu ini, jangan hanya menuntut hak, tapi penuhilah hak Allah. Laksanakan segala perintah Allah yang disampaikan melalui Quran dan Hadith. Tadabbur(hayati) la ayat-ayat quran yang berlalu dan penuhilah apa yang diperintahkan dan jauhilah apa yang dilarang sebagai lambang cintamua kepada Allah.

Kita menderhakai Allah, tapi mengaku cinta padaNya
Alangkah buruk kiasan itu
Jika cintamu tulus, pasti kamu menaatiNya
Kerana si pencinta pasti taat kepada kekasihnya
Cintailah Rabbmu, jika kamu berniat melayaniNya
Kerana si pencinta adalah pelayan kepada kekasihnya

2. Jahilin sentiasa cenderung kepada hawa nafsu.
Dan ketika Allah menerangkan hikayat Yusuf a.s dalam surat Yusuf, ayat 33 :
Yusuf berkata: 

“Wahai Tuhanku, penjara lebih aku sukai daripada memenuhi ajakan mereka kepadaku. Dan jika tidak Engkau hindarkan daripadaku tipu daya mereka, tentu aku akan cenderung untuk (memenuhi keinginan mereka) dan tentulah aku termasuk orang-orang yang bodoh(Jahilin)”
(QS 12 : 33)

Ayat ini menjelaskan sikap kita yang cenderung kepada al-hawa’ (hawa nafsu) juga di kategorikan sebagai jahiliyyah. Bermakna rasa ingin kepada maksiat dan dosa juga merupakan maksiat hati yang harus kita basmi dan musnahkan, kerana ia tergolong dalam perangai orang jahiliyyah. Satu hakikat yang terang lagi bersuluh jika kita mengamati gejala sosial dalam generasi muda macapada ini. Berapa ramai yang sanggup mengikut hawa nafsu 3 hari 3 malam hanya dengan hasutan ‘game’, ‘movie’, ‘anime’,’mangga’,‘bola’ dan perkara-perkara yang melalaikan. Namun jika bangun untuk melaksanakan solat subuh yang disaksikan oleh malaikat ramai yang tidak mampu mengangkat kain selimut yang terasa sangat berat diangkat, inikan pula jika ingin mencambah cinta kepada Allah di sepertiga malam sebagai lambang syukur kita kepada segala nikmat pemberianNya lebih jauh sekali. Inilah yang dikatakan Allah manusia yang menjadikan nafsu sebagai tuhannya. Melebihkan nafsu dari Allah.

“Maka pernahkah kamu melihat orang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai tuhannya dan Allah membiarkannya berdasarkan ilmu-Nya dan Allah telah mengunci mati pendengaran dan hatinya dan meletakkan tutupan atas penglihatannya? Maka siapakah yang akan memberinya petunjuk sesudah Allah (membiarkannya sesat). Maka mengapa kamu tidak mengambil pelajaran?”(QS 45:23)

Ikhwah wa akhawat mari cinta hanya padaNya, lawanlah hawa nafsu yang menggemuruh di jiwamu, ingatlah perintah Allah dalam kitabNya tatkala Dia berfirman:

“..dan janganlah kamu mengikuti hawa nafsu, karena ia akan menyesatkan kamu dari jalan Allah. Sesungguhnya orang-orang yang sesat darin jalan Allah akan mendapat azab yang berat, karena mereka melupakan hari perhitungan.” (QS 38:26)

3. Berhias lebih-lebihan
Ikhwah dan khususnya akhawat sekalian, apa pandanganmu terhadap firman ini:
  
“dan hendaklah kamu tetap di rumahmu dan janganlah kamu berhias dan bertingkah laku seperti orang-orang Jahiliyyah yang dahulu“. (Al-Ahzab:33)

Sudah pasti jika kita perhatikan generasi muda zaman ini, gaya atau fesyen merupakan perkara yang menunjukkan mereka ‘up to date’. Berhias bagai pohon krismas yang mengundang kepada perkara dosa dan maksiat yang menanam pancang lagi karat jahiliyyah dalam diri generasi muda. Bagai tidak dikatakan wanita jika permata yang harus disimpan elok-elok tidak dizahirkan. Turut ada yang sanggup memakai anting-anting di luar tudung bagi menampakkan indahnya perhiasannya. Apatah lagi jika dipuji kecantikannya yang dipimpin syaitan durjana. Seperti bidalan itali:

“katakan kepada wanita dia jelita, syaitan akan mengulangnya sebanyak 10 kali”

Bagi ikhwah jangan gembira, bukan hanya akhawat perhiasannya indah ‘gulana’. Larangan Allah bukan khusus kepada wanita. Bukan hanya wanita ada perkara tidak boleh dizahirkan. Tepuk dada, tanyalah iman. Kekadang lelaki mengalahkan wanita dalam bab bergaya. Apatah lagi bab menutup aurat. Walaupun yang perlu dijaga lebih sedikit dibandingkan wanita, namun alangkah hina jika wanita auratnya lebih baik dari diri kita(lelaki).

Wahai wanita,
Mulianya dirimu perlu dijaga
Laksana permata indah di dasar lautan
Ditutup rapi kuat jagaanya
Jangan sirnakan kemulian dirimu
Hanya atas dasar hasutan dunia
Hanya atas dasar nafsu dijiwa
Hanya atas dasar 2 jenis syaitan durjana
Dari bentuk jin dan manusia
Jadilah seindah perhiasan di dunia ini
Wanita solehah penghias mulia

4. Jahilin gemar berbuat maksiat
Ikhwah wa akhawat teruskan berjihad, 2 petunjuk terus diperjuangkan. Selain al-quran jdai pegangan, dalam hadits-hadits Rasulullah juga banyak diterangkan bagaimana sikap Jahiliyyah itu. Imam Bukhari dalam Kitab Iman dengan judul Bab “Kema’siatan merupakan perkara Jahiliyyah”, Asas kita dalam masalah ini ialah apa yang diriwayatkan oleh Imam al-Bukhari 
rahimullah yang bermaksud: 

“Segala maksiat adalah urusan jahiliah dan pembuat maksiat tidak menjadi kafir dengan 
melakukannya kecuali maksiat syirik.”(HR Bukhori)

Kemaksiatan yang bermaharajalela sudah menjadi perkara biasa dalam generasi muda. Akibat tertindas dalam perang pemikiran rencana zionis laknatullah. Namun faktor dalam diri sendiri turut perlu diambil kira yang tidak mampu melawan dorongan maksiat. Jika melihat keratan akhbar hari-harian pasti ada sahaja gejala maksiat yang hebat diperkatakan. Ada yang meletakkan budak 9 tahun mula melihat video lucah, 12 tahun dah mula berzina dan banyak lagi kes-kes hina yang sakit hati kita mendesitnya. Inilah manusia yang leka dengan ujian kehidupan dunia.

“Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, yaitu: wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia, dan di sisi Allah-lah tempat kembali yang baik (surga)” (QS 3:14)

Ikhwah wa akhawat sekalian, ‘sampaikan dariku walau satu ayat’(HR Bukhori). Sebarkanlah bahawa dunia bahagi akhirat ibarat 1 bahagi infiniti = 0 yang bermaksud dunia sementara tidak mampu membandingi dunia yang kekal abadi. 

"..sesungguhnya kehidupan dunia ini hanyalah kesenangan (sementara) dan sesungguhnya akhirat itulah negeri yang kekal."(QS 40 : 39)

Adakah nikmat dunia yang ingin kau kejari tatkala telah ditegah bahawa:

“Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji. Dan suatu jalan yang buruk” (QS 17:32)

Alangkah indahnya agama islam, agama yang mencegah dahulu sebelum mengubati, jangan dekati zina itu, jaga dulu pandangan kita dan banyak lagi ayat-ayat indah yang menunjukkan keindahan islam. Namun mengapa perspektif pembenci islam hanya melihat buruknya islam. Meletakkan islam adalah agama penghukum dan pengganas. Timbang balik apa yang kamu katakan.

Ikhwah wa akhawat sekalian, satu pertanyaan ana ajukan. boleh atau tidak kita buat maksiat??Ya atau Tidak??Apa pandangan antum jika ana katakan kita boleh bermaksiat, pasti melanggar pemikiran antum bukan?? tapi itu la hakikatnya, kita sebenarnya boleh lakukan maksiat, hanya dengan satu syarat. "bermaksiatlah kamu dimana tempat yang Allah tidak ketahui"
"bermaksiatlah kamu dimana tempat yang Allah tidak melihatnya"
ana yakin dalam diri kita ada fikrah keyakinan akan kewujudan Allah berserta kekuasaannya, namun telah ditutupi dengan mehnah nafsu dunia serta hasutan syaitan laknatullah. mari sucikan kembali keyakinan itu, sebagai lambang integriti yang tinggi di dalam dirimu.

To be continue..insyaAllah..nantikan karat-karat jahiliyyah yang mungkin masih ada dalam dirimu di Bahagian Kedua

4 comments:

Anonymous said...

karya yg menarik minat tuk membacanya....ahsanta akhi!..mmg dunia ne satu perhiasan yg indah shnga mmbuatkn manusia tue alpa n leka dgn perhiasan smntara...maksiat dlakukan tnpa Allah melihatnya...NAuzubillah min Zalik...Allah tau pa yg tersembunyi d hati manusia...xd tmpt yg mmpu tuk kta bersembunyi tatkala berbuat maksiat...jazakallah...syukran.

Fakhrullah Bin Mawardi said...

alhamdulillah..manusia kebanyakn kekurangan keyakinan yang benar2 mantap dalam menelusuri mehnah ujian dunia..moga Allah sentiasa beri kekuatan kepada kita semua..amin Ya 'Aziz..

Anonymous said...

brapa lama agaknya anta luangkan masa nak tulis artikel yg pnjang macam ni?plus dgn ayat quran dan hujah yg mantap2....mmg hebat la akhi ni...jazakallah krn berkongsi.

Fakhrullah Bin Mawardi said...

"Bacalah dengan (menyebut) nama Tuhanmu Yang menciptakan, Dia telah menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dan Tuhanmulah Yang Maha Pemurah, Yang mengajar (manusia) dengan perantaran kalam, Dia mengajar kepada manusia apa yang tidak diketahuinya."(QS 96:1-5)

"Semua kurniaan Illahi, terutama nikmat tarbiyyah yang banyak mengajari ana, jazakumullah khair"